Haber

Özel gün fotoğrafçıları ekonomik koşullardan şikayetçi

MUSTAFA USTASI

Sinop İstanbul’da özel günlerin fotoğrafçısı olarak çalışan Sinan Ergen, “Para kazanmıyoruz, paramız da yok. Baş başa gidiyor. Karnımızı doyurmak için çalışıyoruz. Başka bir meslek yapma şansım yok.Bu saatten sonra ekonomik şartların ağır olması bir sebep olamaz.” Fotoğrafçı Uğur Erdal, “1 albüm masrafını düşünürken dükkân masraflarını, faturalarımızı ve vergilerimizi dengelemek durumundayız. Ülkede tedarik zinciri olmadığı için albüm firmaları hakkında bir şey söyleyemiyoruz. şu anda.”

Sinop’ta özel gün fotoğrafçılığı yapan esnaflar, kar marjlarının önceki yıllara göre düştüğünü belirtti.

“PARA KAZANDIRMIYORUZ”

Özel gün fotoğrafçısı Sinan Ergen şunları söyledi:

“Ekonomi olarak son 5 yılı kötü görüyorum. Düğün çekimlerinde insanların ekonomik şartlarının çok zor olduğunu görüyorum. Bu yüzden insanlar önce kaliteye bakmadan bizden fiyat istiyor. Kaliteyi önemsiyoruz artık.Müşteriye göre nasıl ucuza kaliteyi veririz diye hesap yapıyoruz.Acı verici bir konu.Mesele fotoğrafçılar işsiz, bir yandan boşta kalanlar, çalışmayanlar da işsiz. Dışarıdan fotoğraf makinesi alan gelin-damat fotoğrafçısı oluyorlar.Onların makbuzu faturası yok.İnsanlar ekonomik kuralları gereği bu kişilere yönelmek zorunda kalıyorlar ve fotoğrafçılığı burada bitirdiler.Böyle olmak demek ki doğaya ekonomik bir katkı sağlayamayız. devletin temeli.Personel olarak işçi çalıştıramıyoruz ve kendimizi düşünerek geleceğe nasıl gideceğimizi hesaplıyoruz.Biz de yarının bizim için kötü olduğunu düşünüyoruz.Çünkü meslek araştırmalarına baktığınızda fotoğrafçılık ilk etapta kapanış noktasında. Burada durmaya çalışıyoruz. Kendi cebimizden küçük birikimler ekleyerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Burada kurumsal ismimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Hiç para kazanmıyoruz. Gerçekten bilmiyorsun. Baş başa gidiyor. Karnımız tok çalışıyoruz. Başka bir meslek yapma şansımız yok. Bu saatten sonra ekonomik şartlar ağır, sigortalar ağır, kiralar ağır, güç ağır diye bir sebep olamaz. Bunların altındaki masrafları karşılayacaksınız. Artıklarla kendinize para kazandıracaksınız. Ayıracağınız para ile geçiminizi sağlayabileceksiniz. Bunlar da biraz sorun. Kısacası bundan sonra tam öğün değil, yarım porsiyon yiyeceğiz.”

“ŞİMDİ MAĞAZA GİDERLERİNİ DENGELEMEK ZORUNDAYIZ”

Özel gün fotoğrafçısı Uğur Erdal şunları söyledi:

“Aslında kazandığımız tedbirler önceki yıllara göre daha yüksek. Önceki yıllarda bu tedbirleri göremedik ama kar marjı kısmına bakarsak karlarımız çok düştü. Maliyetlerimiz inanılmaz arttı. mesela 1 liraya albüm yaparken daha çok kazanıyorduk şu an 2-3 kat fazla zam geldi ama kar edemiyoruz tam tersine giderlerimiz daha yüksek biz tüketimi düşünürken Bir albümün dükkân masraflarını, faturalarımızı, vergilerimizi dengelemek zorundayız.Şu anda ülkede tedarik zinciri olmadığı için albüm şirketlerine de bir şey diyemiyoruz.Stok çok fazla.Onun Geçmiş yıllarda her yıl veya 6 ayda bir fiyatlarda artış oluyordu, şu sıralar hep dalgalanma içinde ve tedarik zinciri çok zayıf, Albüm yapımcılarında artış var, bunu bize yansıtıyorlar. Bu sadece bir albüm olarak değil, Türkiye’de şu anda birdenbire ortaya çıkıyor, birçok eserde bu böyle, ta ki sahadan çıkan eser insanların sofrasına düşene kadar. Fiyat hep yükseliyor. Gelen müşterilere uygun albümler de yapıyoruz ama bunlar daha zayıf ve daha küçük albümler. veya çekim sürelerini sınırlıyoruz. Bu sefer müşterinin verdiği en düşük fiyatlar bile yüksekken değerli oluyor diyor. Daha önce full albüm satıyorduk ama şimdi fiyatı düşürmek amacıyla single albüm ya da 1 saatlik çekim diyoruz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

manyashaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu