Ekonomi

UniCredit, Commerzbank’taki Hissesini ECB’nin Onayıyla Artırmayı Hedefliyor

İtalya’nın ikinci büyük bankası UniCredit, Almanya’nın Commerzbank’ındaki hissesini %29,9’a kadar artırma olasılığını araştırıyor ve bu hamle tam bir satın alma teklifine kadar uzanabilir. Şu anda %9’luk bir hisseye sahip olan UniCredit’in %10’un üzerine çıkma hedefi, Avro bölgesindeki büyük bankaları denetleyen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) onayını gerektiriyor.

ECB’nin düzenleyici çerçevesi, denetlenen bir kredi kuruluşunda %10 veya daha fazla hisse edinmeyi amaçlayan herhangi bir hissedarın onayını alması gerektiğini belirtiyor. Bu onay süreci ayrıca %20, %30 ve %50’lik ek eşikleri de içeriyor. UniCredit, ilk onayı aldığı takdirde, ara incelemelerden kaçınarak doğrudan istediği maksimum hisse için başvuruda bulunabilir.

ECB, UniCredit’in teklifini değerlendirirken alıcının itibarı, atamayı planladığı yönetim kurulu üyelerinin kalitesi, finansal sağlığı ve hedef bankanın denetim gerekliliklerini karşılama yeteneği gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulunduracak. ECB’nin kararı, UniCredit’in satın almayı karşılayabilmesi ve finansal olarak istikrarlı kalabilmesi ile daha güçlü bir bankacılık grubu oluşturma potansiyeline bağlı olacak.

UniCredit’in finansal durumu, aktif bir temettü ve hisse geri alım programına rağmen %16,2’lik bir ana sermaye yeterlilik oranı (CET1) ile oldukça sağlam görünüyor. Bu oran, %12,5-%13,0 hedef aralığının önemli ölçüde üzerinde ve bankanın önemli nakit rezervleri ve sağlam karlılığına işaret ediyor.

ECB’nin olası bir birleşmeye yönelik tutumu açıkça bilinmese de, iyi yapılandırılmış sınır ötesi bir birleşmenin destek görebileceğine dair işaretler var. ECB ve diğer otoriteler, verimsizlikler ve yüksek maliyetlerle karşı karşıya olan Avro bölgesi bankacılık sektöründe bu tür birleşmeleri savunuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, güçlü ve rekabetçi bankacılık kurumlarına yol açan birleşmelere destek veren görüşler ifade ettiler.

Ancak, UniCredit’in Commerzbank’ı satın alması sadece ECB’yi tatmin etmekle kalmayıp, aynı zamanda Almanya’nın ikinci en büyük bankasının kontrolünü kaybetmesi anlamına geleceğinden siyasi ortamda da yol alması gerekecek. Bu durum, ECB tarafından onaylanan BBVA’nın Sabadell’i satın almak için yaptığı 12 milyar Avro’luk teklifin İspanyol hükümeti tarafından engellenmesiyle yakın zamanda gözler önüne serildi.

ECB’nin bu tür satın almalar için onay süreci kapsamlı olup 60 güne kadar sürebilir ve 30 günlük bir uzatma olasılığı vardır. Karar verme sürecinde, tüm Avro bölgesi üyelerinden temsilcilerin yer aldığı ECB denetim kurulu ve itiraz etmeme prosedürünü izleyen faiz belirleyici Yönetim Konseyi yer alıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

cubukajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu